Maten & Kleuren

Om je eigen hoedmaat te bepalen, pak je een meetlint. Wikkel het meetlint om je hoofd op de hoogte waar een hoed zou komen te zitten. Het aantal centimeters van je hoofdomtrek is je hoedmaat.

Mocht je nou geen meetlint in de buurt hebben, kan je ook een dun touwtje pakken en dat om je hoofd heen doen. Hierna kan je het touwtje weer langs een meetlat of iets dergelijks leggen om je hoofdmaat te bepalen.

De meeste mensen zitten tussen twee maten in (bijvoorbeeld 56,5 cm). Als je beoogde hoed een band heeft aan de binnenkant, neem dan een hoed die de grotere maat is, 57 dus in het voorbeeld. Je kan een hoed namelijk gemakkelijk smaller maken door iets onder de binnenste band te doen. Vroeger gebruikte men daarvoor een opgerold stukje krant, maar tegenwoordig kan je hier kant-en-klare stripjes kurk voor halen die per stripje de hoed een halve maat verkleinen.

Als je al in bezit bent van een hoed, maar daar staat een ander type maat in, dan kan je door middel van onderstaande tabel aflezen wat de maat in centimeters zou moeten zijn, maar let op! Er zitten nog wel eens maatverschillen tussen merken, hoewel het zuivere centimeters zouden moeten zijn. Het dient dan ook aanbeveling een goed zittende hoed even na te meten, want ook hoeden verruimen zich na verloop van tijd.

hat
5/8
6 3/4  6 
7/8
7
1/8

1/4

3/8

1/2

5/8

3/4
inch 20 
3/4
21 1/8  21 
1/2
21 
7/8
22 
1/4
22 
5/8
23 23 
1/2
23 
7/8
24 
1/4
cm 53 54  55 56 57 58 59 60 61 62
size XXS XS S M L XL XXL


Hoe wij onze hoeden meten


Wij meten onze hoeden dus in centimeters, zoals gebruikelijk is in West-Europa. 

De hoogte van een hoed is vrij gemakkelijk te bepalen:

Lengte en breedte meten we zo (met de rand mee):
Het meest lastig om te meten is de omtrek:

Omdat de vorm van een hoed (en ook je hoofd) niet perfect rond is, kan het soms lastig zijn een maat vast te stellen. Ook hoe je een hoed draagt kan verschillen. In de jaren twintig en dertig had je voor dames bijvoorbeeld dophoedjes, die van achter in de nek gedragen werden. Hou hier rekening mee wanneer je de omtrek bepaalt! In sommige gevallen gebruiken we zelfs een dummy-hoofd om de maat zo goed mogelijk te bepalen wanneer we twijfelen. 


Om goed de exacte kleur te bepalen, maken we gebruik van RAL-kleurkaarten. 


Om een overzicht van alle gangbare kleuren te zien, klik dan hier: ( klik hier om een kleurenkaart in nieuw venster te openen )

Let op! Monitoren verschillen in de manier waarop ze kleuren weergeven! Zonder een goed gekalibreerde monitor, kan je de kleuren slechts als indicatie aanhouden!